Industria alimentară are o importanță capitală din punct de vedere economic și o influență covârșitoare asupra bunăstării oamenilor atât la nivel național, cât și internațional. Aceasta se dezvoltă într-o manieră susținută și utilizează numeroase metode și tehnici de conservare a alimentelor.

În egală măsură, există o serie de riscuri și provocări la care companiile din industrie trebuie să facă față determinate de natura biologică a materiei prime prelucrate, de sensul complex al noţiunii de calitate care face referire la salubritate, la valoarea alimentară şi la calităţile senzoriale ale produselor. Cea de a treia provocare este generată de diversitatea produselor determinată, pe de o parte, de materia primă supusă prelucrării, iar pe de altă parte de procedeele de prelucrare şi de gama produselor rezultate.

Utilizarea tehnologiilor frigorifice permite asigurarea unor condiţii optime de păstrare, transport şi distribuţie a alimentelor, cu pierderi minime de substanţe nutritive. Totodată, se înregistrează consumuri mici de energie şi materiale auxiliare, comparativ cu alte tehnologii de conservare.

Profesioniștii Technoelectric din departamentul de proiectare și de implementare cunosc îndeaproape cu ce se confruntă companiile din această industrie datorită numeroaselor proiecte pe care le-au implementat de-a lungul anilor.

Unul dintre ele a fost pentru reprezentanța în România a brandului McDonald’s care a implicat automatizarea instalației frigorifice din depozitul în care se află chiflele congelate. Soluția a fost implementată cu un automat programabil Siemens S7. Același sistem a fost utilizat și în proiectul pentru Orkla Foods România în care a fost automatizat pasteurizatorul de ketchup din incinta fabricii. Pentru aceeași companie am realizat automatizarea instalației de procesare a margarinei și a procesului de încărcare – descărcare a tancurilor de grăsimi, cu ajutorul automatului programabil Siemens S7.

Echipamentele de tipul automat programabil SIMATIC S7 sunt potrivite pentru aplicațiile industriale de mică și medie anvergură.
Datorită caracteristicilor care definesc un astfel de echipament, acesta a reprezentat soluția potrivită pentru proiectul al cărui beneficiar final a fost compania Galco, unde a fost automatizată instalația frigorifică pentru depozitele de congelare și pentru secția de tranșare, automatizare realizată tot cu un automat programabil Siemens S7.

Carnea reprezintă un aliment important pentru o largă categorie de consumatori, motiv pentru care îndeplinirea criteriilor de siguranță alimentară este obligatorie la punerea în consum public și privat.
În procesul de obținere a cărnii, companiile din industrie se asigură că toate etapele producției, prelucrării și distribuției produselor alimentare care se află sub controlul lor corespund tuturor exigențelor din piață.

Din cauza numărului ridicat de cerințe care trebuie respectate, instalația frigorifică dintr-un abator de păsări precum cel al companiei Agricola Internațional Bacău reprezintă unul dintre elementele esențiale care asigură respectarea lor. Acest proiect a inclus automatizarea instalației frigorifice NH3 realizată cu un automat programabil Moeller seria XV400 și supervizarea sa cu ajutorul unui soft SCADA Citect.

În cadrul unui proiect internațional care a avut drept beneficiar final compania Iceberg Sarl din Liban, automatizarea instalației frigorifice a fost realizată cu un automat programabil Siemens S7 și VIPA200.

O altă instalație frigorifică NH3 în a cărei proces de automatizare a fost implicată echipa noastră de experți a fost cea pentru compania românească Indcarf, unde a fost folosit un automat programabil Moeller seria XV400. Întreaga instalație este supervizată cu ajutorul unui soft SCADA Citect.

Află cum te putem ajuta!

Contactează-ne pentru mai multe informații și noi îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.