Un sistem tip SCADA este format dintr-un controller de proces (PLC – Programmable Logic Controller) și o interfață de comunicație cu utilizatorul (calculator pe care rulează softul SCADA), iar datorită faptului că are o structură modulară se pot realiza diverse modificări ulterioare.

Acest sistem colectează semnale analogice (pentru temperatura, presiune, umiditate etc.) și digitale prin intermediul unor senzori specializați pe anumiți parametri: temperatură, umiditate, presiune, mișcare, densitate etc. Semnalele sunt procesate de PLC pe baza unor programări existente și apoi sunt trimise către dispozitivele de acționare corespunzătoare care controlează pornirea, modificarea sau încetarea unor procese.

În cazul proceselor complexe, cu mai multe tipuri de semnale colectate din mai multe puncte ale sistemului, este utilizat un număr crescut de echipamente PLC interconectate și legate la un computer. Pe ecranul unui echipament se pot vizualiza în timp real valorile, stările și parametrii de interes din întregul sistem. Prin intermediul unui web-server este posibilă transmiterea semnalelor la distanță prin Internet către un centru de control.

Sistemele SCADA echipate cu PLC-uri asigură flexibilitate în configurarea și controlul local și de la distanță al parametrilor de funcționare ai instalației. Pachetul software pentru sistemele SCADA permite construirea unor interfețe prietenoase, prin folosirea unor echipamente grafice care permit o utilizare intuitivă.

Află cum te putem ajuta!

Contactează-ne pentru mai multe informații și noi îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.