În 2019 Technoelectric a demarat un proiect amplu pentru rețeaua de magazine Mega Image. Obiectivul acestuia a fost implementarea unui sistem de monitorizare a temperaturii echipamentelor frigorifice, control BMS, înregistrarea consumului de energie electrică și apă. La începutul anului 2022, sistemul a fost implementat în 819 din cele 900 de magazine ale grupului Ahold Delhaize.

Technologia care stă la baza monitorizării echipamentelor frigorifice și a controlului BMS este gestionată de către un sistem de monitorizare Boss Carel și este divizată în două categorii: prima se referă la monitorizarea temperaturii și cea de a doua la control BMS și înregistrarea consumului de energie electrică și de apă. Prima categorie include monitorizarea magazinelor prin senzori wireless și prin controlere sau termostate Carel.

Avantajele senzorilor wireless sunt acelea că pot fi utilizați indiferent de tipul controlerului sau termostatului aflat în componența echipamentului frigorific și că nu este necesară realizarea unei rețele de comunicație prin cablu. Senzorii wireless sunt alimentați de o baterie care are o durată de viață cuprinsă între 3 și 8 ani, în funcție de rata de eșantionare dorită. Printre beneficiile utilizării controlerelor sau termostatelor Carel pot fi menționate citirea și modificarea parametrilor controlerului, dar și accesul direct și facil la o gamă largă de informații extrem de utile (status defrost, fan, iluminat, etc.)

Echipamente cu tehnologie caldă, reclamele luminoase, frigiderele cu băuturi, perdelele de aer și altele asemenea care susțin activitatea magazinelor sunt monitorizate și controlate în funcție de un program individual de funcționare, dar și de anumiți factori externi (temperatura exterioară, intensitatea luminoasă, etc.) cu ajutorul unui PLC din familia CpCO Carel care funcționează pe baza unui soft dezvoltat de către echipa Technoelectric. De asemenea, preluarea consumului de energie electrică se face prin utilizarea contorilor de energie conectați direct în sistemul de monitorizare prin rețeaua de date RS 485, consumul de apa este înregistrat folosind apometre cu releu reed, iar toate impulsurile sunt preluate și procesate de către un PLC. Elementele enumerate pun la dispoziția utilizatorului final, într-o singură pagină, informațiile necesare pentru monitorizarea optimă a funcționarii fiecărui magazin.

Fiecare magazin introdus în server este localizat prin configurarea coordonatelor  geografice și poate fi vizualizat foarte ușor pe hartă. Rapoartele și analizele comparative sunt generate din Remote Pro și includ informații esențiale despre operațiunile echipamentelor frigorifice, consumul normal de energie sau apă în funcție de anumiți factori (zona de vânzare, numărul de consumatori de frigidere și multe altele), precum și generarea automata a rapoartelor HACCP, și a celor privind situația completă a alarmelor generate de echipamentele frigorifice. Toate aceste rapoarte au filtre de selecție care generează unele noi în funcție de perioada selectată, tipul instalației de refrigerare MT / LT, zona geografică și compania de service sau întreținere. Acestea alcătuiesc un instrument eficient de verificare și control, astfel încât atât utilizatorul final, cât și departamentele tehnice să primească o prezentare generală a stării instalațiilor monitorizate și să observe cu ușurință efectele schimbărilor din instalații.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment